Tomaattien juurimätä. Sairauden vaara. Oireet, syyt. Tehokkaat hoito- ja ehkäisymenetelmät

JuurimätäJuurimätä

Kasvatessaan tomaatteja vihannesviljelijät kohtaavat usein juurimätän kanssa.

Juuri- ja tyvimätä Tomaattitulehduksia aiheuttavat useat sienipatogeenien ryhmät. Pääasiallinen tartuntalähde on maaperä, humuskasat ja kasvihuoneiden ei-steriili substraatti.

Tautien nopea leviäminen liittyy liialliseen kasteluun. Ne vaikuttavat juurijärjestelmään ja juurikaulusalueeseen. Jos agroteknisiä vaatimuksia rikotaan, tauti alkaa taimista ja jatkuu koko kasvukauden ajan.

Patologia voi olla vain maaperässä tai tulla ulos ja tunkeutua juurikaulukseen. Tämä on bakteerien ja mikroskooppisten sienten aiheuttama tarttuva tauti.

Antraknoosi omenapuussa. Taudin oireet. Miksi se on vaarallista? Hoito- ja ehkäisymenetelmät

Juurimätä on yleinen kasvisairaus, jonka aiheuttavat erilaiset sienet ja joskus bakteerit. Se vaikuttaa taimiin ja aikuisiin kasveihin.

Taudin oireet ja syyt

Aikuiset kasvit lakkaavat kasvamasta, niiden lehdet muuttuvat keltaisiksi ja kuihtuvat, versot kuivuvat ja munasarjat murenevat. Jos poistat sairaan kasvin maasta, tummuneet, plakin peittämät juuret putoavat varresta kosketettaessa. Kasvit kuolevat usein kokonaan juurimädän vuoksi.

Taimien juurimätää kutsutaan ”mustajalkaksi”. Taimissa pääjuuren kärki kuolee. Juuren kaulus ja satunnaiset juuret muuttuvat mustiksi, myöhemmin niiden kudokset ohenevat ja muodostuu lukuisia supistuksia. Infektiokohtiin muodostuu valkoinen tai vaaleanpunainen pinnoite.

Juurimätä on yleinen termi joka yhdistää useita erilaisia ​​sairauksia, joilla on samanlaiset oireet juurialueella. Yleensä ne johtuvat loissienten toiminnasta.

Taudinaiheuttajasta riippuen juurimädän ilmenemismuodot vaihtelevat joissakin vivahteissa:

Colletotrichum-suvun sienet

Juureille ilmestyy ruskeita mätäneviä pesäkkeitä, joissa on tarkat mikrosklerootit, joissa sieni kehittyy. Joskus tautia kutsutaan mustapistejuurimätäksi. Tartunta leviää kasvien maanpäällisiin osiin, missä se ilmestyy hedelmiin painautuneina täplinä, joissa on samankeskiset renkaat. Täplien keskustan väri on kellanruskea, ja siinä on useita mustia pisteitä (mikrosklerotioita).

Phytophthora-suvun sienet

Juureen kehittyy voimakkaasti kosteita ruskeita mätänemiä. Pienet satunnaiset juuret kuolevat ja hajoavat. Osa hanajuurista paljastaa verisuonijärjestelmän ruskistumisen. Infektio leviää maanpäällisiin osiin. Se näkyy kosteina täplinä lehdillä ja varrella, jotka vähitellen muuttuvat ruskeiksi, kuivuvat ja kuolevat. Varren ydin tuhoutuu, muodostuu onteloita ja rakoja. Hedelmät on peitetty samankeskisillä harmahtavanruskeilla täplillä. Vihreät hedelmät muumioituvat, kypsät mätänevät.

Sieni Pyrenochaeta lycopersici

Juurien mätäneminen infektion aikana on taudin ensimmäinen vaihe. Se esiintyy ruskeana mädänä, ensin pienissä juurissa, sitten suurissa juurissa. Hanajuuren vahingoittuneet alueet turpoavat ja muodostuu halkeamia. Tartunta leviää juurikaulukseen, varren juuret ja pohja mätänevät ja kasvi kuolee.

Sieni Fusarium oxysporum

Juurijärjestelmä muuttuu ruskeaksi, hanajuuri mätänee ja juurikaulus muuttuu suklaanväriseksi. Varren juuren ja tyviosan verisuonijärjestelmä muuttuu ruskeaksi. Lehdet muuttuvat nopeasti keltaisiksi ja kuihtuvat alemmista alkaen. Korkeassa kosteudessa niissä havaitaan itiöiviä vyöhykkeitä.

Sieni Sclerotium rolfsii

Se vaikuttaa koko kasviin, mukaan lukien juuret ja juurikaulus. Se näkyy ruskeana täplänä varressa maanpinnan tasolla. Kun kasvi poistetaan maaperästä, juurten ruskettumista ja mätää on havaittavissa. Levittyy nopeasti kaikkiin kasvullisiin osiin. Vaurioituneilla alueilla näkyy hämähäkinverkkoinen valkoinen pinnoite ja pieniä kellanruskeita mikroskleroioita.

Vaikka patogeenin tarkka diagnoosi ja tunnistaminen on vaikeaa, juurijärjestelmän sieni-infektiota voidaan epäillä seuraavista syistä yleiset piirteet:

 • kasvit ovat masentuneita ja näyttävät letargisilta normaalilla kastelulla;
 • juuren kaulus tummuu, ohenee tai limaiseksi;
 • täplät, kolhut ja muut patologisen prosessin merkit leviävät pitkin varsia ja lehtiä alhaalta alkaen.

Tomaattien juurimädän kehityssykli

Tomaatin juurimädän aiheuttajat säilyvät pääasiassa kasvinjätteillä. Sienet pystyvät talvehtimaan maan päällä. Lämpötilan ja kosteuden noustessa taudinaiheuttajat aktivoituvat ja tarttuvat kasveihin haavojen ja juurikarvojen kautta.

Varsikudoksessa ne erittävät entsyymejä, jotka aiheuttavat kudosten hajoamista. Juurimätän itämisaika on 2–7 päivää.

Tomaattien juurimädän ehkäisy

Tomaattien juurimädän esiintymistä vastaan ​​suunnattuja ehkäiseviä toimenpiteitä ovat:

 • viljelykierron noudattaminen,
 • siementen käsittely ennen kylvöä,
 • maaperän desinfiointi ennen kasvien istuttamista siihen,
 • kasvihuoneiden vuosittainen desinfiointi,
 • oikean lämpötilan, kastelu- ja ilmanvaihtojärjestelmien noudattaminen,
 • kasvaa juurimädölle vastustuskykyisiä tomaattilajikkeita.

Tomaattien juurimädän hoito

Kun tomaatin juurimädän ensimmäiset oireet havaitaan, on tarpeen ryhtyä toimenpiteisiin taudin hoitamiseksi.
Ensinnäkin on suoritettava agrotekniset toimenpiteet: löysää maaperän yläkerros sairaiden kasvien ympäriltä liiallisen kosteuden poistamiseksi nopeasti, rajoittaa kastelua väliaikaisesti, kunnes se pysähtyy kokonaan, ripottele puutuhkaa maahan tomaattien ympärille, poista alempi kerros. lehtiä parantaakseen maaperän yläkerroksen ilmanvaihtoa.

Kaikki tämä auttaa normalisoimaan maaperän kosteutta ja poistamaan olosuhteet taudin esiintymiselle.

Tunnistattuaan tomaateissa juurimätän puutarhuri suorittaa sarjan peräkkäisiä toimenpiteitä. Vain ne kasvit, jotka ovat alkaneet kuihtua, käsitellään, mutta pensaita, joissa on mustat varret ja jalat, ei voida pelastaa.

Tomaatteja (taimia tai pensaita) voidaan parantaa käyttämällä kansallisia reseptejä luonnollisella pohjalla tai välineillä, jotka on suunniteltu torjumaan mätää. Kasvin hoitoon kuuluu huolellinen maaperän käsittely, taimien istuttaminen ja sairauksien ehkäisy.

Maaperä on lannoitettava kunnolla: ennen istutusta se desinfioidaan, tomaatin kasvun aikana sitä ruokitaan yhdellä tai useammalla lannoitteella, sairaiden yksilöiden istutuksen jälkeen maaperä puhdistetaan ja kuivataan uudelleen. Jotta maaperä ei kantaisi sieni-itiöitä, se tulee valmistaa ennen istutusta ja lannoittaa sen jälkeen – muiden viljelykasvien istuttamiseksi.

Seuraavaksi sinun on käsiteltävä tomaatit kemiallisesti liuoksilla sienitautien torjunta-aineet. Tämä auttaa pysäyttämään juurimätän kehittymisen ja estämään taudin leviämisen.

Tomaattia kasvatettaessa maahan tulee istuttaa vain terveitä taimia. Ja juuri ennen sen istuttamista reikiin, on suositeltavaa lisätä teelusikallinen Rossa-lääkettä ja kastella sitten kasvit stimuloivan aineen liuoksella nimeltä ”Effekton” (yksi ruokalusikallinen tätä lääkettä laimennetaan viiteen litraan vedestä).

Myös kasvukauden aikana kasveja ruokitaan kahdesti lääkkeellä ”Kaplya” (kaksi ruokalusikallista tarvitaan kymmeneen litraan vettä). Kutakin kasvia kohden käytetään yksi litra liuosta.

Jos paikalla on vähän tomaatteja, alustan levittäminen Previkura-työliuoksella auttaa voittamaan juurimätä – tämä toimenpide suoritetaan paitsi istutuksen yhteydessä, myös useita kertoja kasvukauden aikana.

Ja rhizoctonialta suojaamiseksi maaperä valutetaan rikkipitoisten valmisteiden suspensiolla (0,3%). Kolloidinen rikki sekä Thiovit ja Cumulus ovat erityisen sopivia.

Jos juuremädö vaikuttaa riittävästi tomaateihin, on suositeltavaa käyttää ”Metaxilin” tai lääkkeen ”Ridomil Gold MC” suspensiota (molemmissa tapauksissa – 0,25%).

Seuraavaksi on tarpeen käsitellä tomaatit kemiallisesti fungisidiliuoksilla. Tämä auttaa pysäyttämään juurimätän kehittymisen ja estämään taudin leviämisen.

Previkur® Energy

Previkur® Energy – systeeminen yhdistelmä sienitautien torjunta-aine vihanneskasveille monenlaisia ​​sairauksia vastaan ​​ja voimakas kasvua stimuloiva ja immunomoduloiva vaikutus.

Tehokas lääke sienisairauksiin on Previkur. Liuoksen valmistamiseksi laimenna 15 ml lääkettä 10 litraan vettä. Saatu liuos ruiskutetaan taimille ja aikuisille kasveille ja kastellaan maaperään. Lääke estää sienten kasvua yhden päivän hoidon jälkeen. Toimenpide toistetaan 10 päivän välein, kunnes taudin merkit häviävät.

Fundazol

Sieni-infektion alkuvaiheessa käytetään Fundazol-lääkettä. Työliuos valmistetaan nopeudella 5 ml tuotetta 5 litraa vettä kohti. Kastele maaperää liuoksella kerran kuukaudessa, ja maaperän tulee olla hyvin kostutettu.

Kotihoito

Tomaatin juurisairaus tai yleisellä kielellä ”mätä” on infektio, joka voi vahingoittaa tomaatteja kurkkujen tai muiden tartunnan saaneiden kasvien kautta. Maaperä on taudin kantaja, joten juuret kärsivät ensimmäisinä. Juuritulehdus voidaan poistaa kotitekoisilla lääkkeillä. Tehokkaiden ratkaisujen koostumus:

 • kaliumkloridi (lisää 30 grammaa kaliumjauhetta 10 litran vesiämpäriin);
 • kalsiumnitraatti (noin 5 tippaa litrassa puhdistettua vettä);
 • superfosfaattia (noin 10 grammaa), liuotettuna litraan lämmintä vettä.

Jotta mätää ei leviäisi muihin kasveihin, on tarpeen käsitellä huolellisesti viereisten viljelykasvien lehdet ja varret. Käytä tomaateissa heraa veden kanssa (voit lisätä hyödyllisiä komponentteja).

He käyttävät kotitekoista valmistetta mädän poistamiseen hedelmistä ja varren juuriosasta. Kotitekoiset tuotteet ovat turvallisia tomaateille. Tomaattien käsittelytiheys (juurijärjestelmä käsitellään) ei saa ylittää kolmea kertaa viikossa.

Tomaattien juurimätä on vakava sairaus. Epäonnen välttämiseksi sinun tulee aluksi luoda optimaaliset olosuhteet tomaateille ja huolehtia asianmukaisesta hoidosta.

Sairauden hoito on tehokasta vain, jos sen alkaminen saadaan vangittua.