Mädät omenat puussa. Mikä on syy, mitä minun pitäisi tehdä?

Mädät omenat puussa.Mädät omenat puussa.

Näyttää siltä, ​​​​että teet kaiken oikein, hoidat omenapuuta ja odotat sitten sitä hetkeä,

kun voit maistaa ensimmäisiä omenoita ja nauttia niiden mausta, mutta kohtaat seuraavan: mätä omenat, jotka kasvavat puussa. Jos pilaantuneet omenat ovat harvinaisia, tämä ei ole ongelma, mutta tapahtuu myös niin, että lähes jokainen omena on saanut tartunnan. Pääasia, älä panikoi! Yritämme ratkaista ongelman yhdessä.

Monilioosi on sienitauti

MonilioosiMonilioosi

Mätänevien omenoiden ongelma on tuttu melkein jokaiselle puutarhurille: omenat murenevat, mätänevät, putoavat ja muuttuvat ruskeiksi. Syynä tähän on sieni.

Jos pidät käsissäsi omenaa, jossa on ruskehtava täplä, kyseessä on monioloosi; taudin tunnistaa pisteestä. Ajan myötä koko hedelmä muuttuu ruskeaksi, jotta koko sato ei vaurioidu – on ryhdyttävä kiireellisiin toimenpiteisiin.

Manioloosin torjunta voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen:

  • ehkäisevät toimenpiteet;
  • hoito;
  • suoja tautien leviämistä vastaan.

Pilaantuneet hedelmät on hävitettävä, äläkä lisää niitä kompostiin – poimi ja polta ne. Ennaltaehkäisyyn: kuoriutuva kuori on poistettava, vaurioituneet oksat leikattava pois ja vahingoittuneet alueet desinfioitava.

Taistellaksesi suosittelen, että käytät epäröimättä kemikaaleja: esimerkiksi cineba (100 grammaa 10 litrassa vettä), kolloidinen rikki (100 grammaa 10 litrassa vettä), ziram-suspensio (50 grammaa 10 litraa kohti), jne. .

Liuosta käytetään kahdesti – ensimmäinen tehdään kukinnan jälkeen ja seuraava – 12 päivän kuluttua. Sateisella säällä en suosittele ruiskuttamista, koska puu voi kärsiä palovammoista.

Muut omenoiden sienitaudit ja niiden käsittely:

Omenanlehtien kloori

Omenanlehtien klooriOmenanlehtien kloori

Kloroosi: Taudin tunnistaa lehdistä, jotka muuttuvat vaaleiksi ja niihin ja omenoihin ilmestyy mustia pisteitä. Ennaltaehkäisyyn käytetään rautaa sisältäviä lannoitteita – esimerkiksi laimenna 300 grammaa rautasulfaattia 10 litraan vettä omenapuussa. Kun lehdet putoavat, kastele maaperä reiässä liuoksella.

Rupi omenoissa

Rupi omenapuussaRupi omenapuussa

Rupi: Jos näet omenoissa mustia täpliä, joissa on selkeät reunat, tämä on todennäköisesti rupi. Kosteus edistää sairauksia. Jotta rupi ei häiritse sinua, puista pudonneet lehdet on kerättävä viipymättä ja pidettävä poissa alueelta.

Kun lehdet ovat pudonneet, käsittele omenapuut 7-prosenttisella urealiuoksella (700 grammaa 10 litrassa vettä) tai 10-prosenttisella ammoniumnitraattiliuoksella (1 kilogramma 10 litraa vettä kohti).

Kärpässyöjä omenoilla

SieppoSieppo

Sieppo: kuten muissakin muunnelmissa, tauti ilmenee mustina pisteinä. Tällaisia ​​omenoita voidaan syödä, koska sieni-itiöt ovat vain kuoressa. Sienen leviämisen estämiseksi älä salli korkeaa kosteutta, jatka harvennusleikkausta ja älä liioittele typpilannoitteilla lannoittamalla.

Jos havaitset sairauden, ruiskuta omenapuuta kolme kertaa (ennen kuin silmut avautuvat) DNOC:lla; kun kukinnan päätyttyä, käsittele omenapuu Bordeaux-seoksella.

Kolmen viikon kukinnan jälkeen käsittele puu zineb-suspensiolla. Huomaa: kesällä lehdet voivat palaa Bordeaux-seoksesta, joten tarkistamiseksi ruiskuta ensin alemmat oksat, ja jos 5 päivän kuluttua lehdet pysyvät vihreinä, puu voidaan käsitellä kokonaan.

Tärkeä! Mädäntyneitä omenoita ei saa jättää paikalle; jos niitä havaitaan, niistä tulee päästä eroon. Sadonkorjuun kannalta jopa muutaman metrin päässä puusta sijaitsevilla mätäneillä omenoilla on negatiivinen vaikutus – sieni-itiöt kulkeutuvat varmasti tuulen mukana. Paras tapa vahingoittuneiden omenoiden kanssa on haudata ne, jotta et vahingoita satoasi tai naapureidesi satoa.